Menu

Piano spelen met Tony - pagina 54/55

Wist je dat pianospelen helemaal niet moeilijk is? Mijn juf zegt altijd: ‘Het is piano-LES en niet piano-IK-KAN-HET-AL’.

Het hoeft niet in een keer goed. Maar oefening baart kunst. Doe je mee?

Stappen

Stap 1:
Zie je die strook met pianotoetsen op pagina 54 van het MusiMoves DoeBoek? Knip deze langs de lijn af en leg hem op de rand van de tafel. Heb je geen DoeBoek bij de hand kun je de pagina hierboven ook downloaden en printen.

Het toetsenbord van een piano heet ook wel een klavier. Er zijn 7 verschillende witte tonen en 5 verschillende zwarte. Ze herhalen zich maar klinken hoe meer je naar rechts op het klavier gaat steeds hoger, en aan de linkerkant juist lager.

Op deze piano staan in de gekleurde rondjes de notennamen van de witte toetsen. Tel maar vanaf de roze C tot je weer bij de volgende C bent. Dat zijn er 7 he? Wauwie!

Stap 2:
Lukt het jou om elke vinger op een aparte toets te leggen?
Probeer eens om elke vinger apart te bewegen. Dat is nog knap lastig! Vooral die ringvinger bakt er bij mij nog niet veel van. Maar ik oefen het elke dag even en daardoor gaat het steeds beter.

Stap 3:
Ook je vingers krijgen een cijfer. Dat maakt het gemakkelijker om een liedje te spelen. Met vinger nummer 1 druk je de toets op nummer 1 in. Met vinger 2 toets 2. Zo doe je dat met alle nummers. Wauwie!

Stap 4:
Tijd voor een liedje!
Hieronder staat een liedje. Als je de nummers volgt, speel je het!
De cijfers van je vingers, kleuren én notennamen staan erbij. Je speelt dit liedje met je rechterhand.

Snaren?

Naast een toetsinstrument is een piano ook een snaarinstrument! Net als een gitaar en een harp heeft een piano namelijk snaren. Ze zitten aan de binnenkant van de piano. Als jij op een toets drukt slaat er een hamertje op een snaar. De snaar begint te trillen en zo ontstaan het geluid.
Wil je meer weten over hoe een piano of vleugel werkt? Bekijk dan zeker ook het filmpje van Freek & Thijs over “De Vleugel“.

Topsport

Pianospelen is sport voor heel je lichaam. Je zit op een kruk met een rechte rug en gebruikt twee handen tegelijk. Ook je voeten kunnen meedoen op de pedalen. Dat zijn de twee of drie staven in het midden van de onderkant van het instrument. Zelfs je beide hersenhelften doen mee.
Onderzoekers hebben ontdekt dat kinderen die een instrument bespelen zoals piano, slimmer zijn en sneller dingen leren.

Ontdekking

Slimme onderzoekers ontdekten dat je van pianospelen:

  • Je beter kunt concentreren
  • Je meer zelfvertrouwen krijgt
  • Je beter kan inleven in hoe een ander zich voelt
  • Je beter wordt in taal
  • Je beter leert omgaan met je gevoel

Tips van Tony:

Pianospelen doe je met bolle handen. Wil je weten of je je handen goed houdt tijdens het spelen? Pak twee minikrentenbollen en leg ze onder je handen. Zorg dat je de krentenbollen niet plat duwt! Lukt het? Wauwie, je houdt je handen precies goed!

Om goed piano te kunnen spelen, heb je vingervlugge vingers nodig? Net als bij sport kun je dit oefenen. Ik train elke dag met een grappige vingeroefening. Heb je het filmpje al bekeken? Daar doe ik het voor!

© MusiMoves - Onderdeel van MusiCare - Alle rechten voorbehouden