Menu

Onze bijdrage aan de Piramide

Bij de Piramide doen ze aan maandvieringen. Dat wil zeggen dat elke klas verantwoordelijk is voor een optreden tijdens zo’n viering. De leerkrachten bereidden hun groepen voor  en de festiviteiten vonden plaats. Na een aantal jaar dit zo te hebben gedaan begon de sleur er in te komen. De maandvieringen werden vervelend en eentonig.  Ook de leerkrachten kregen minder inspiratie en de optredens bestonden vooral uit meisjes die graag een dans wilden doen. Het werd tijd voor verandering.  Dus vroeg de school Plaza Cultura om te helpen om de maandvieringen een kwalitatieve boost te geven en kwam uiteindelijk bij ons terecht.

Omdenken

Gedurende een jaar waren we verantwoordelijk om de vieringen van nieuwe elan te voorzien. Het eerste wat we deden was analyseren. “Hoe werkt de maandviering nu?”,  “Waarom is het een sleur?”. Maar vooral: “Hoe willen jullie dat de maandvieringen gaan aanvoelen?”.

Het antwoord op die vragen gaf ons het idee om het roer om te gooien. Daarom maakte we de volgende beslissing. De leerkrachten waren niet langer verantwoordelijk voor de inhoud van de viering. Nee, de volledig inhoud kwam in handen van de leerlingen zelf te liggen. En dat bleek een behoorlijke les in loslaten. De leerkracht was er alleen nog om te faciliteren en bij te sturen. En vergis je niet, dat klinkt makkelijker dan het is.

Nieuw jasje

De eerst volgende maandviering zat iedereen gespannen te kijken naar wat er zou gebeuren. Natuurlijk wisten de leerkrachten wel wat de leerlingen verzonnen hadden maar zou het ook goed gaan? Was alles op tijd afgekomen?

De show begon met mix tussen breakdance en acrobatiek. Er werden salto’s en sprongen vanaf de bok gemaakt op een grote mat. Er was een goochelshow, diverse toneelstukjes, zang, live muziek, een quiz waarin het publiek werd betrokken en natuurlijk de oude vertrouwde dansjes. Kortom een divers programma, geheel in elkaar gezet door de kinderen zelf waarbij er veel meer interactie was.

De opdracht bleek veel simpeler dan in eerste instantie gedacht. Het ging puur om verbinden en vertrouwen.

 

Wil je ook een verfrissende blik op bepaalde routines?

© MusiMoves - Onderdeel van MusiCare - Alle rechten voorbehouden